La Plataforma CTI impulsa la FDU

03/02/2021

Impulsem la formació dual per millorar de l’ocupabilitat dels joves i incrementar l’adequació entre les habilitats que adquireixen a la universitat i les demandes del mercat de treball a Catalunya.

Una de les principals línies de treball de la Plataforma CTI consisteix en el desenvolupament i la promoció de la formació dual en el sistema universitari català.

Basada en el principi de complementarietat dels aprenentatges en un entorn acadèmic i en un de professional, la formació dual en Educació Superior esdevé clau per a la millora de l’ocupabilitat dels joves i l’increment de l’adequació entre les habilitats i competències que aquests adquireixen a les universitats i les demandes de la societat i del mercat de treball.

Aquesta modalitat formativa requereix estrènyer fortament els llaços de col·laboració entre els mons universitari i empresarial -corresponsables en la formació, l’avaluació i l’acompanyament de l’aprenent-, a més de comptar amb la complicitat de les institucions -encarregades d’establir el marc legal necessari per mitjà de l’impuls de referències contractuals específiques, de polítiques de finançament i d’un reconeixement acadèmic oficial dels estudis-.

Més enllà del conegut pla de Doctorals Industrials, impulsat per la Generalitat de Catalunya des de l’any 2012, en el sistema universitari català existeixen alguns casos de formació dual abastant un nombre encara limitat d’itineraris, en el si de titulacions de grau i màster, i beneficiant un nombre reduït d’alumnes.

L’experiència de països europeus, com França i Alemanya, i d’altres territoris de l’Estat, com el País Basc, referents en la implementació d’aquest model d’aprenentatge, poden servir-nos d’exemple a l’hora d’implementar una estratègia de formació dual a Catalunya, tot prenent en consideració les característiques educatives, polítiques, culturals i socioeconòmiques particulars del nostre país.

Consulteu aquí l’informe Promoció i desenvolupament de la formació dual en el sistema universitari català, elaborat per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques. 

 

http://plataformacti.cat/programes-de-formacio-dual-universitaria/